Не само, защото се задaва върволица от празници, но и поради изолацията, в която сме поставени, около готварската печка, все по-често се навъртат дори и неизявени кулинари.
Вече разказaхме накратко как да съчетаем любима храна с подходящ стил бира. Ако сте пропуснали да прочетете този наръчник, наваксайте ТУК.
Днес обаче, отваряме нова глава в огромния том “Бира и храна”, за да ви предложим рецепти, с които да блеснете.
Те разбира се включват бирата като главна действаща подправка.
Със задалият се и обичан Никулден, се сетихме за следното подобрение в рибеното меню:
* Задушена риба в бира:
Изчистената от главите, опашките и костите риба се нарязва на парчета, които се поливат с лимонов сок, поръсват се със сол, черен и бял пипер.
Всяко парче риба се завива с резен бекон и леко се запържва в масло. Добавят се нарязани моркови, целина и дафинов лист. Всичко се залива с лагерна бира и се задушава на слаб огън за 35 минути.
Най-подходяща за консумация с бира от кисел стил - Берлинер Вайсе или Гозе, също спонтанно ферментирали ейлове или леки лагерни бири.
Пробвайте и:
* Панирана риба в бира:
Нарязаните, обезкостени и подсушени филета от бяла риба например, се поръсват с черен пипер и сол.
За панировката към разбитите яйца, брашно и сол, прибавяме бирата (Лагер или Берлинер Вайсе). Пържим в гореща мазнина до готовност от двете страни.
Най-подходяща за консумация със свежа и лека бира като Светъл ейл или охмелен IPA.
Очаквайте ни отново, съвсем скоро, когато ще ви разкажем как постния гуляй на Бъдни вечер, би могъл да бъде поне малко по-различен.
Не забравяйте да споделите снимки на кулинарните си творения! ;)
Наздраве!
От ПИВОТЕКА