Здравей, честно казано очаквам този разговор от много време, защото знам, че си една от най-вдъхновените и способни представителки на новото поколение български пивовари. Би ли се представила с няколко изречения пред читателите на pivoteka.bg. От къде си, с какво се занимаваш, откъде знаеш да правиш бира?
Много благодаря за милите думи. :)
Аз съм Михаела, на 28 години, от прекрасния Пловдив. В момента се занимавам с варене на бира и изготвяне на индивидуални рецепти в микропивоварна Fabric. Бирата като напитка ми е страст от много време, в началото основно пиенето й, а след това историята й, разновидностите й, традициите около нея и самото й правене. Прекарах 5 години учейки за различни напитки в УХТ Пловдив, но бирата ми остана фаворит, с огромните възможности, които предлага на технолозите. С годините имах възможността да обиколя много места, съответно и много пивоварни, което помогна за развитието ми в областта. Практиката и самото правене на бира дойде след време, с нейните множество и уникални трудности, но с много усилия, четене и помощ от колеги, се сглоби цялата картинка. И така, вече 3 години варим бира под тепетата.

Досега имахме възможност да опитваме крафт бира FABRIC само на гости в Пловдив. Вече бутилирате и това е страхотна новина за феновете на занаятчийското пиво в цялата страна. Какво ще бъде портфолиото от продукти?
Да, причината да съществува пивоварна Fabric е бар-градина Fabric, едно страхотно място в Пловдив. Започнахме с изработването на наливна бира за бара, която да въвлече посетителите в света на крафт бирата, пък и искахме да пият по-качествена бира. Първата ни бира беше светла ароматна бира, тип ейл, с американски хмелове – класика. Когато клиентелата ти са рокери, свикнали да пият лагер, е малко специфично, но бирата се прие добре и сега е любима на много от посетителите. За студеното време изработихме тъмна версия на светлата ни бира – черна на цвят, с леко тяло, но остър препечен вкус. Тя е по-скоро за хора, които не пият бира редовно, но биха й дали шанс в зимните дни. Сварихме и пшеничено пиво (за фестивали) като мислим да го направим и асортимент от бутилираните ни бири.
![]()
Имаме изработена билкова серия бири от много време, но докато работеше бар Fabric не ни оставаха мощности за направата му. Сега се „възползвахме“ от поредното затваряне и се фокусирахме върху този проект. Серията се изработва съвместно с майстор билкар, без чийто знания, този проект нямаше да е възможен. Всеки вид от билковата бира има идея, история и специално подбран комплекс от билки. При нашите билкови бири се използват голямо количество билки от 12 до 19 вида, което помага вкусът да стане многопластов и различен за всеки клиент, в зависимост от това, как усеща и коя билка харесва. Един интересен проект, с който много се радвам, че се заехме.
Доколкото за портфолиото ни, надявам се постоянно да го разнообразяваме. Клиентите ни в бар Fabirc имаха възможността да опитват различна бира всеки петък, която не повтаряхме. Надявам се да можем да пресъздадем тази традиция и при бутилираните ни бири.
Спомена ми, че за разработването на бирите с билки, си партнираш с професионалист билкар. Разкажи ни повече за целия процес по изготвянето на тази серия. Как избирате билките, каква е технологията?
Да, това е уникална възможност за мен, за което много се радвам. Имам достъп до билки, които никога не бях чувала, а сигурно и нямаше да чуя. За момент сме използвали над 60 вида билки в изработването на пробите ни, като подборът на билките се извършва изцяло от нашия билкар. Моята работа идва след това. За да мога да работя с билките подлагам на кръстосан разпит моя колега билкар. Защо избира всяка билка, каква полза иска да извлече от нея, как може да се обработва билката и чак след това се заемам с влагането й в бирата. Имали сме интересни преживявания, превъзбудени дрожди, умрели дрожди, пенения и какво ли още не, но резултатът е, че всяка билка е на мястото си и се чувства добре. :D За билковата серия залагаме изцяло на присъствието на билките. Основата на бирата откъм малц е една и съща, както и дрождите. Добавяме хмел само за лека горчивина, а в последната ни билкова бира той изцяло отсъства. Билките, добавям на различни етапи, в зависимост от спецификата им. Някой трябва да се варят, други не, трети трябва да се слагат на студено (сухо-обилковане :D). Процесът е строго индивидуален и интересен.
Все пак трябва да се има предвид, че тази серия билкови бири е специфична.
Аз опитах билковата серия и резултатът е чудесен. Ще има ли още експериментални бири през тази година? Какви пивоварни идеи ти се въртят в главата?
Задължително, в нашата пивоварна постоянно експериментираме, но не знам кои бири ще стигнат до бутилиране. Имаме интересни рецепти за силно охмелени бири, някои с плодове – портокал, грейпфрут, манго, мандарина, също така кехлибарени бири, червени, тъмни.. ох много са.. Имаме и страхотна бира с печени ябълки и бисквитки, която се надявам да бутилираме в даден момент.
Ще върнем пшеничната ни бира в асортимента, това е сигурно.

Разкажи ни повече за ценностите на пивоварна FABRIC. Как функционирате? Какъв е приблизителния обем?
За нас е важно да правим истинска бира, от хубави суровини, при правилно спазване на технологичните процеси. Искаме хората да са доволни след като изпият повечко бира, а не на следващия ден да им е лошо и да ги боли глава. :D
За момента сме много малка пивоварна, варката ни е 200 литра. Започнахме плахо, с малък бюджет, съдове по поръчка и много ентусиазъм. В пивоварната оперираме двама души, а екипът ни се състои, всичко на всичко, от пет човека. Варим редовно, обичаме постоянно да имаме свежа бира. За момента сегмента от пазара, в който сме се насочили е по-скоро към хора, които не са свикнали да пият крафт бира и правят първи досег със сферата. Нашите бири не са типичните крафт бири с много гръмки имена и шарени етикети. Мислим, че колегите ни от другите пивоварни се справят добре с тази част от пазара и изчакваме включването ни там.
Надяваме се да увеличим както размерите си, така и асортимента си.

Как ти се струва развитието на крафт културата в Пловдив? Ти беше част от бар Котка и Мишка, който беше първият с крафт бира под тепетата. Освен това, твоята огромна енергия беше в основата на бирения фестивал „Две три бири“. Оттогава мина доста време, какво е различно сега?
Ох.. Пловдив е малко странно място и нямам идея защо. Крафт бирената култура още преди години се разви бурно в София, Варна, Бургас, даже Стара Загора и Русе, но Пловдив.. все някак изостава. Това беше и идеята зад „Две-Три бири Фест“ да представим голям брой български пивоварни и бирени брандове на хората в Пловдив и да обогатим знанията и вкуса им. Дали се получи, не знам, но се надявам. Оттогава са се раздвижили нещата, отвориха няколко бирени магазина и заведения, но темповете на развитие на сферата пак са по-бавни.
Благодаря, че отдели време да отговориш на въпросите на pivoteka.bg . Има ли нещо, което пропуснах, но искаш да ни споделиш?
Наздраве!
Бирите на пивоварана FABRIC може да намерите в онлайн магазина ни или в шоурума на ПИВТОТЕКА в Гросерия.
Въпросите зададе Деян Христакиев





