Съвременното ни разбиране за Стаут гарвитира около чернотата, кафето и шоколада, какво е тогава Бял Стаут и как така той е светъл на цвят?!
Повечето бели стаутове получават своя вкус от шоколад и кафе, а не от препечен малц, който също така дава тъмния цвят в традиционните стаутове. Елиминирането на препечения малц позволява на белия стаут да остане светъл на цвят. Кремообразната текстура на белия стаут идва от овес и неферментиращи зърна, а леко сладкият вкус идва от лактоза. Видът кафе и какао, използвани в процеса на приготвяне е това, което придава индивидуалност на всеки бял стаут. Въпреки че бирата е със златисто-блед цвят, тя има вкус и мирис точно като на тъмните стаутове, които познаваме и обичаме, с нотки на шоколад и кафе. Но ако човек го пие със затворени очи, никога няма да разбере, че това е бира със светъл цвят. Усещането е като за магия - обърква сетивата. Приготвянето на бял имперски стаут би било много по-трудно предизвикателство. Тези по-силни варианти носят всички вторични характеристики на стаут, като кремообразна, гъста текстура и/или присъствието на ванилия, или други аромати, обусловени от отлежаването на бирата в бъчви, т.е. носят всички черти, които не са необичайни при силните стаутове.
В края на краищата терминът „стаут“ за бирата, обикновено се отнася до нейната сила, а самата дума няма особена връзка с определен цвят.
Очаквайте скоро