Бира за великденската трапеза

10.04.2021

Онова време от годината е, когато отново сме в навечерието на най-светлия и пъстър християнски празник - Великден.
Прекрасен е, защото носи толкова много оптимизъм, слънцето грижливо раздава топлина на разцъфтявщата природа, а надпреварата за най-шарени и красиво декорирани яйца радва окото във всички социални канали, поне за малко извръщаме поглед от злободневните теми и отваряме умовете си към естетика и доброта.

Трапезата през великденските празниици е знаменита и най-хубавато, е че всичко в нея е свежо и прясно. Има много мъдрост и смисъл в това меню - то е вид адаптация и встъпление в летния маниер на хранене, след зимния период и великденските пости, и цели да даде заряд и енергия на организма.

По традиция и ние от Пивотека отбелязваме всеки характерен кулинарен период в годината с кратък наръчник за подходящите бири и мястото им на трапезата. Знаете колко радеем за популяризирането на уменията да комбинираме храни и напитки :)

Веднага започваме с пролетната и по-конкретно великденска салата. Лека храна - с лека бира. Съвсем естествено, я свързваме с най-разпознаваемия бирен стил – лагер и пилзнер. Те са пивки, бълбукащи и свежи бири и помагат за балансиране на вкусовите рецептори, а също така отварят апетита. В тази конкретна салата обаче, имаме едни варени яйчица, което дава възможност да посегнем и към по-охмелен вариант на бира като светлия ейл например, а за който дръзне да открие неподозирано добра комбинация - препоръчваме да я консумира с кисела бира.

Почетното място на масата е за крехкото агнешко. Всеки има своя традиция как да го приготви, затова няма да се осмелим да предложим рецепта, а само един малък съвет - добавете му чашка портър в маринатата, а остатъка си сипете докато го хапвате.
Дроб сармата е царица. Гарнитура към агнешкото или основно ястие, тя със сигурност се нуждае от един добре охмелен IPA, а защо не и двоен такъв. Тъй като сама по себе си рецептата за това блюдо е калейдоскоп от съставки, то в нашето предложение е заложен същия смисъл. Някой и друг аромат в допълнение, никога не е излишен.

Там, където всеки домакин блесва с качества, е всъщност козунакът. Пухкав, ванилов, лимонов, шоколадов, с ядки или без, във вид на руло или кифлички, вариациите на козуначените фантазии са безброй. До него, най-смело слагаме някоя лека и газирана бира - би могла да е лагер, но защо не пробвате с пшеничните стилове като Уит бирата. Тук спокойно можем да налеем ароматна, плодова, глезеща небцето ни кисела бира.

Вярваме, че всеки би разпознал своята предпочитана вкусова комбинация на бира и храна, а за да не губите време за подбор на бира за трапезата си, ние се постарахме да селектираме разнообразни по стил, цветни и носещи настроение, подходящи за великденското меню бири. Да не забравяме, че съвсем скоро следва и Гергьовден ;-)

ТУК е нашето предложение за Великденски Пакет, с който се надяваме да ви улесним, за да може да се фокусирате върху готвенето.

Easter beer pack by PIVOTEKA

Пожелаваме ви бораци и звънтящи чаши!

от ПИВОТЕКА

Share:

Коментари

Все още няма. Бъди първи!

Напиши ревю