Лагер бирата

02.04.2020

Лагерът е може би най-познатия и произвеждан стил бира в света. И все пак познаваме ли го наистина? Ще се опитаме да разсеем съмненията в следващите няколко реда.

Какво е лагерът? Дали е крайно обективно състояние или само процес? Според известната дефиниция лагерите се разпознават по вида мая използвана за направата им. Тази която предизвиква долна ферментация или казано по-образно, която потъва надолу, вместо да изплува нагоре.  Друга дефиниция определя процеса на отлежаване на пивото след ферментация като „лагеруване“. Произходът на думата “lager” е от немски и носи значението на „отлежавам“.

Под „Лагер“ се разбира бира с определен тип мая и преминала през дълъг период на отлежаване. Въпреки това, има и някои ейлове, които „лагеруват“  дълго време в съда. В районите около Дюселдорф и Кьолн, ще намерите пивовари, които описват бирата си като горно ферментирал лагер.  

Въпреки всички особени случаи,  лагерите притежават две неотменни характеристики: първо, правят се с мая чиито щам обича ниските температури и второ, прекарват дълго време в  отлежаване (седмици или месеци).

Това което придава спецификата на лагерите обаче, е не толкова технологията на производство колкото отличителният им вкус. Маята работеща на ниски температури е не толкова наситена. Студенината потиска произвеждането на естери и феноли, компонентите които биха дали аромати на плодове или подправки. Когато отпивате лагер, усещате мек, благотворен вкус на малц и деликатен нюанс на хмел, без образуване на филм по езика. Студената ферментация оставя бирата сурова и недовършена, но дългия период на лагеруване изглажда острите вкусове и дава път на богатите малцови нотки. Лагерите са чисти, бистри и бляскави течности. Случайност ли е, че германците са първенци в изработката на стила? Липсата на орнаменти,  хармония между функция и дизайн описва движението Баухаус в архитектурата, но е напълно приложимо и  за правенето на лагер бири.

Разбира се стилът е богат на подстилове, за които ще говорим подробно в следващи статии в блога на Пивотека. Сега само ще изброим някои от тях. Към светлите лагери се числят Пилзнера, Хелеса и Дортмунд експорт. Червеникавите на цвят се свързват най-вече с Марцен и Виена лагер. Лагерите могат да бъдат и тъмни, такива са например Дункел, Шварц, и чешкото тъмно (Tmave). Чешките лагери сами по себе си са отделна категория. Крафт пивоварите прибавят нови и нови дълбочини към традицията. Много популярен стил напоследък е Индийски светъл лагер (India pale lager IPL). Той съчетава лагерна ферментация с ароматно охмеляване познато ни от Индийски светъл Ейл (IPA).

Тези характеристики на стила го правят подходящ за ежедневна консумация, без претенции.

Голяма част от стиловете може да немерите на един клик разстояние като се разходите в онлайн магазина на Пивотека или ако проследите линковете директно от статията.

Приятно пътуване в стиловото многообразие на бирата. Наздраве!

По материали от Тhe beer Bible ISBN 978-0-7611-6811-9