Лагер бирата

02.04.2020

Лагерът е може би най-познатия и произвеждан стил бира в света. И все пак познаваме ли го наистина? Ще се опитаме да разсеем съмненията в следващите няколко реда.

Какво е лагерът?  Според известната дефиниция лагерите се разпознават по вида мая използвана за направата им. Тази която предизвиква долна ферментация или казано по-образно, която потъва надолу, вместо да изплува нагоре.  Друга дефиниция определя процеса на отлежаване на пивото след ферментация като „лагеруване“. Произходът на думата “lager” е от немски и носи значението на „отлежавам“.

Под „Лагер“ се разбира бира с определен тип мая и преминала през дълъг период на отлежаване. Въпреки това, има и някои ейлове, които „лагеруват“  дълго време в съда. В районите около Дюселдорф и Кьолн, ще намерите пивовари, които описват бирата си като горно ферментирал лагер.  

Въпреки всички особени случаи,  лагерите притежават две неотменни характеристики: първо, правят се с мая чиито щам обича ниските температури и второ, прекарват дълго време в  отлежаване (седмици или месеци).

Това което придава спецификата на лагерите обаче, е не толкова технологията на производство колкото отличителният им вкус. Маята работеща на ниски температури е не толкова наситена. Студенината потиска произвеждането на естери и феноли, компонентите които биха дали аромати на плодове или подправки. Когато отпивате лагер, усещате мек, благотворен вкус на малц и деликатен нюанс на хмел, без образуване на филм по езика. Студената ферментация оставя бирата сурова и недовършена, но дългия период на лагеруване изглажда острите вкусове и дава път на богатите малцови нотки. Лагерите са чисти, бистри и бляскави течности. Случайност ли е, че германците са първенци в изработката на стила? Липсата на орнаменти,  хармония между функция и дизайн описва движението Баухаус в архитектурата, но е напълно приложимо и  за правенето на лагер бири.

Разбира се стилът е богат на подстилове, за които ще говорим подробно в следващи статии в блога на Пивотека. Сега само ще изброим някои от тях. Към светлите лагери се числят Пилзнера, Хелеса и Дортмунд експорт. Червеникавите на цвят се свързват най-вече с Марцен и Виена лагер. Лагерите могат да бъдат и тъмни, такива са например Дункел, Шварц, и чешкото тъмно (Tmave). Чешките лагери сами по себе си са отделна категория. Крафт пивоварите прибавят нови и нови дълбочини към традицията. Много популярен стил напоследък е Индийски светъл лагер (India pale lager IPL). Той съчетава лагерна ферментация с ароматно охмеляване познато ни от Индийски светъл Ейл (IPA).

Тези характеристики на стила го правят подходящ за ежедневна консумация, без претенции.

Български лагер бири и някои вносни може да немерите на ТУК

Приятно пътуване в стиловото многообразие на бирата. Наздраве!

По материали от Тhe beer Bible ISBN 978-0-7611-6811-9

 

 

Share: