Mad Scientist в София

03.06.2024

Бирата като цяло, според нас най-вече занаятчийското пиво, е много силен социален лубрикант.

Влюбихме се в бирите на Mad Scientist, по време на участието си на фестивал за крафт бира в Будапеща през 2018 г., на който те бяха съорганизатори. Фестът се помещаваше в двора на Fözdepark - пивоварна в готически стил от 19-ти век, която по това време приютяваше производствата на Horizont, HopTop, Monyo и  Mad Scientist. На споменатото събитие, Бял Щърк беше единствената българска пивоварна, така че сърцато се включихме да помагаме при сервирането на бирите им. Определено ни беше забавно.

В същото време и отново там, настанен в ОГРОМЕН кемпер, беше екипът, който обслужваше щанда на Mad Scientist, а те бяха в стихията си - запалени и развихрили се като като рок звезди, наливаха със страст своите двойни IPA, Fruited Sours и млечен шейк Pale Ale с манго... Интересното е, че по-голямата част от екипа, с който се запознахме тогава - Vivienne, Marton, Greg, Tamas и др., все още работят за пивоварната и много от вас сигурно са ги срещали в миналите издания на фестивала за занаятчийска бира PCIB в София или Банско. Това е впечатляващо и говори много за работната им етика и сплотеност на екипа.

Името им е заслужено и им приляга, Mad Scientist обичат да изпъкват с иновации в пивоварството. През 2016 г. основателите Csaba Tarján, Tamás Szilágyi и Gergő Závodszky искаха съставките и рецептите им за бира да се открояват. Е, постигнаха го. Толкова много въображение влагат, че днес базовите им бири достигат статут на култови (вж. Liquid Cocaine, Mango Bay или дори Tokyo Lemonade), а освен тях пуснаха отделни линии, като серията стаутове Small Barrel, Mead Scientist пък е проекта им с разновидности плодови медовини и брагъти, и имат доста силна програма за диви ейлове, отлежали в бъчви - MadX.
Повечето от тези серии бири може да намерите онлайн или в нашите магазини в София и Банско.

Не крием, че за нас е удоволствие да бъдем техни партньори за България и домакини на Mad Scientist Showcase, който ще се случи на 6 юни. Надяваме се всички да посрещнете топло Ласло и Герго, които ще присъстват лично и ще представят пивоварната!

Наздраве!

от ПИВОТЕКА

Share:

Коментари

Все още няма. Бъди първи!

Напиши ревю