#Говорим за крафт бира: Михаела от пивоварна Fabric

09.02.2021

Здравей, честно казано очаквам този разговор от много време, защото знам, че си една от най-вдъхновените и способни представителки на новото поколение български пивовари. Би ли се представила с няколко изречения пред читателите на pivoteka.bg. От къде си, с какво се занимаваш, откъде знаеш да правиш бира?

Много благодаря за милите думи. :)

Аз съм Михаела, на 28 години, от прекрасния Пловдив. В момента се занимавам с варене на бира и изготвяне на индивидуални рецепти в микропивоварна Fabric. Бирата като напитка ми е страст от много време, в началото основно пиенето й, а след това историята й, разновидностите й, традициите около нея и самото й правене. Прекарах 5 години учейки за различни напитки в УХТ Пловдив, но бирата ми остана фаворит, с огромните възможности, които предлага на технолозите. С годините имах възможността да обиколя много места, съответно и много пивоварни, което помогна за развитието ми в областта. Практиката и самото правене на бира дойде след време, с нейните множество и уникални трудности, но с много усилия, четене и помощ от колеги, се сглоби цялата картинка. И така, вече 3 години варим бира под тепетата.

Михаела, Пивоварна Фабрик

Досега имахме възможност да опитваме крафт бира FABRIC само на гости в Пловдив. Вече бутилирате и това е страхотна новина за феновете на занаятчийското пиво в цялата страна. Какво ще бъде портфолиото от продукти?

Да, причината да съществува пивоварна Fabric е бар-градина Fabric, едно страхотно място в Пловдив. Започнахме с изработването на наливна бира за бара, която да въвлече посетителите в света на крафт бирата, пък и искахме да пият по-качествена бира. Първата ни бира беше светла ароматна бира, тип ейл, с американски хмелове – класика. Когато клиентелата ти са рокери, свикнали да пият лагер, е малко специфично, но бирата се прие добре и сега е любима на много от посетителите. За студеното време изработихме тъмна версия на светлата ни бира – черна на цвят, с леко тяло, но остър препечен вкус. Тя е по-скоро за хора, които не пият бира редовно, но биха й дали шанс в зимните дни. Сварихме и пшеничено пиво (за фестивали) като мислим да го направим и асортимент от бутилираните ни бири.

Имаме изработена билкова серия бири от много време, но докато работеше бар Fabric не ни оставаха мощности за направата му. Сега се „възползвахме“ от поредното затваряне и се фокусирахме върху този проект. Серията се изработва съвместно с майстор билкар, без чийто знания, този проект нямаше да е възможен. Всеки вид от билковата бира има идея, история и специално подбран комплекс от билки. При нашите билкови бири се използват голямо количество билки от 12 до 19 вида, което помага вкусът да стане многопластов и различен за всеки клиент, в зависимост от това, как усеща и коя билка харесва. Един интересен проект, с който много се радвам, че се заехме.

Доколкото за портфолиото ни, надявам се постоянно да го разнообразяваме. Клиентите ни в бар Fabirc имаха възможността да опитват различна бира всеки петък, която не повтаряхме. Надявам се да можем да пресъздадем тази традиция и при бутилираните ни бири.

Спомена ми, че за разработването на бирите с билки, си партнираш с професионалист билкар. Разкажи ни повече за целия процес по изготвянето на тази серия. Как избирате билките, каква е технологията?

Да, това е уникална възможност за мен, за което много се радвам. Имам достъп до билки, които никога не бях чувала, а сигурно и нямаше да чуя. За момент сме използвали над 60 вида билки в изработването на пробите ни, като подборът на билките се извършва изцяло от нашия билкар. Моята работа идва след това. За да мога да работя с билките подлагам на кръстосан разпит моя колега билкар. Защо избира всяка билка, каква полза иска да извлече от нея, как може да се обработва билката и чак след това се заемам с влагането й в бирата. Имали сме интересни преживявания, превъзбудени дрожди, умрели дрожди, пенения и какво ли още не, но резултатът е, че всяка билка е на мястото си и се чувства добре. :D За билковата серия залагаме изцяло на присъствието на билките. Основата на бирата откъм малц е една и съща, както и дрождите. Добавяме хмел само за лека горчивина, а в последната ни билкова бира той изцяло отсъства. Билките, добавям на различни етапи, в зависимост от спецификата им. Някой трябва да се варят, други не, трети трябва да се слагат на студено (сухо-обилковане :D). Процесът е строго индивидуален и интересен.

Все пак трябва да се има предвид, че тази серия билкови бири е специфична.

Аз опитах билковата серия и резултатът е чудесен. Ще има ли още експериментални бири през тази година? Какви пивоварни идеи ти се въртят в главата?

Задължително, в нашата пивоварна постоянно експериментираме, но не знам кои бири ще стигнат до бутилиране. Имаме интересни рецепти за силно охмелени бири, някои с плодове – портокал, грейпфрут, манго, мандарина, също така кехлибарени бири, червени, тъмни.. ох много са.. Имаме и страхотна бира с печени ябълки и бисквитки, която се надявам да бутилираме в даден момент.

Ще върнем пшеничната ни бира в асортимента, това е сигурно.

Fabric Brewery

Разкажи ни повече за ценностите на пивоварна FABRIC. Как функционирате? Какъв е приблизителния обем?

За нас е важно да правим истинска бира, от хубави суровини, при правилно спазване на технологичните процеси. Искаме хората да са доволни след като изпият повечко бира, а не на следващия ден да им е лошо и да ги боли глава. :D

За момента сме много малка пивоварна, варката ни е 200 литра. Започнахме плахо, с малък бюджет, съдове по поръчка и много ентусиазъм. В пивоварната оперираме двама души, а екипът ни се състои, всичко на всичко, от пет човека. Варим редовно, обичаме постоянно да имаме свежа бира. За момента сегмента от пазара, в който сме се насочили е по-скоро към хора, които не са свикнали да пият крафт бира и правят първи досег със сферата. Нашите бири не са типичните крафт бири с много гръмки имена и шарени етикети. Мислим, че колегите ни от другите пивоварни се справят добре с тази част от пазара и изчакваме включването ни там.

Надяваме се да увеличим както размерите си, така и асортимента си.

Fabric, Plovdiv

Как ти се струва развитието на крафт културата в Пловдив? Ти беше част от бар Котка и Мишка, който беше първият с крафт бира под тепетата. Освен това, твоята огромна енергия беше в основата на бирения фестивал „Две три бири“.  Оттогава мина доста време, какво е различно сега?

Ох.. Пловдив е малко странно място и нямам идея защо. Крафт бирената култура още преди години се разви бурно в София, Варна, Бургас, даже Стара Загора и Русе, но Пловдив.. все някак изостава. Това беше и идеята зад „Две-Три бири Фест“ да представим голям брой  български пивоварни и бирени брандове на хората в Пловдив и да обогатим знанията и вкуса им. Дали се получи, не знам, но се надявам. Оттогава са се раздвижили нещата, отвориха няколко бирени магазина и заведения, но темповете на развитие на сферата пак са по-бавни.

Благодаря, че отдели време да отговориш на въпросите на pivoteka.bg . Има ли нещо, което пропуснах, но искаш да ни споделиш?

Наздраве!

Бирите на пивоварана FABRIC може да намерите в онлайн магазина ни или в шоурума на ПИВТОТЕКА в Гросерия.

Въпросите зададе Деян Христакиев

 

Share:

Коментари

Все още няма. Бъди първи!

Напиши ревю