Променя ли Щъркът траекторията на полета си?

20.06.2020

Познаваме Бял Щърк от зараждането на крафт сцената в България. Може спокойно да прибавим „пионер“ към описанието на марката.

Те извървяха дълъг път във все още тесния сегмент на пазара за специални бири – от ентусиазирани и романтични нагласи, през различни варки и дизайни, до утвърждаването на портфолио от продукти, които безкомпромисно следват философията на бранда. След като поглезиха небцата на любителите на крафт бирата с основната си серия – Original, Kinky Afro, Cosmic Debris и Tropikalia, дойде ред и на множество колаборации, сред тях с Bereta TM, Hop Hooligans, Horizont, Golem, Dois Corvos, Nevel, Ground Zero, Bakunin, Kabinet и т.н.

В следващите редове ще разберем какви нови идеи се въртят в главата на непреклонния Щърк, лично от идеолога на пивоварната – Карел.

Започвам директно от най-актуалните въпроси и теми около Бял Щърк? Марката е добре позната както с бирата си, така и с цялостната концепция зад нея (Е! Поне за тези, които следят крафт сцената. Та да не ги отегчаваме излишно с история).

Това, което ни е интересно да научим и което много хора се питат – сменя ли Щъркът посоката си? Ще мигрира ли извън досегашния си терен? Питам те по повод на последната серия бири, които пуснахте – триото пилзнери. Те някак дойдоха изневиделица и сякаш формираха два лагера – на поддръжници и разочаровани. Моля да ни разкажеш какво провокира създаването на не една, а цели три вида пилзнер?

Мисля, че трябва да се върнем няколко месеца назад във времето, за да проумеем през какво се наложи да преминем с настъпването на изолацията заради Коронавирус, Бял Щърк не се променя – беше заключен в клетка.

До началото на март, графикът ни беше буквално пренаситен от предстоящи участия в крафт бира фестивали, чак до края на октомври. За същия период бяхме запланували и старта на „Миграцията на Бял Щърк“ със серия от колаборации, първата, от които още за април, когато се очакваше да бъдем във Вроцлав за мащабен бирен фестивал. Условията на изолация обаче, сложи точка на цялата ни програма, преди да успеем да се опомним. Бял Щърк трябваше да предприеме нов подход към достигане на аудитория. Вече доста години, идеята да направя бира в България кръжи в глават ми, а ситуацията на изолация помогна да взема решение и да я осъществя. Така се стигна до проекта за серия от пивки бири, на достъпна цена, които да се услаждат на хората и да не натежават на джоба им, защото логично намаляването на платежоспособността на населението беше очаквано. От друга страна тази серия бири трябва да бъде липсващото звено, встъпителния продукт към популяризиране на крафт бирата в сектора на консуматори, които не подозират за съществуването на нашия сегмент на пазара на бира в България.

Троицата направени в България пилзнери (Just a Pilsner, Hop Along and Into the Galaxy), беше разработена като базов модел за любители на бирата като цяло, който да покаже, че находчиви и привлекателни бири могат да се варят с разнообразие от хмелове и да имат различен от познатия до болка вкус. И така Just a Pilsner е точно това, което етикета казва, че е  - пилзнер с пресен Жатец хмел, реколта 2019. Hop Along набляга на ефекта на хмелове от сортовете Mosaic и Citra, той е по – флорален. Докато Into the Galaxy е сварен с хмелове Galaxy и Citra, отново пресни – от 2019.

Надеждата ми е, че консуматора ще отвори въображението си към по-различните бири и рано, или късно вниманието му ще бъде привлечено от Светли ейлове, IPA, NEIPA и Стаутове, където вече реално може да открие силата и качеството на занаятчийската бира. Пак пояснявам, че целевата аудитория на триото пилзнери не беше любителите и познавачи на карфт бира, линията бири беше замислена да прилегне на вкуса на масовия потребител, чийто сетива са превзети от продуктите на трите гиганта. Нашите пилзнери идват да покажат на тези хора, че познатия им стил може да се прави с натурални съставки – качествен малц и пресен хмел, противно на мултинационалните масови бири, които...ох, дори не искам да навлизам в тази тема..!

Много „познавачи“ на крафт бирата в България, всъщност въобще на прозряха целта, мисията и концепцията на тази рожба на изолацията – триото пилзнери, и честно казано, това не ме засяга. Нямам против да бъдат екзалтирани при появата на поредния десертен стаут или каквото друго се яви като новост на пазара. Нашата линия бири се котира много добре. Продава се бързо във вериги магазини в страната и навън.

Както и да е – беше много забавно както варенето, така и представянето на пилзнерите на пазара!

Критика винаги е имало и е хубаво да има, но поне едно е ясно – правенето на бира ще набира все повече сила и популярност, а това е мястото всеки да изяви своя талант и въображение. Да кажем, че Бял Щърк е предусетил връхлитащата ни икономическа рецесия и вече има адекватен продукт за това, но също и не мога да си представя, че му липсват други амбиции – какво се задава на хоризонта?

Ние сме Бял Щърк – произвеждаме крафт бира и винаги ще бъде така! Философията на бранда не се е сменила, просто добавихме още едно колело към бизнес модела си.

Освен това, запазихме жив проекта „Миграцията на Бял Щърк“-  серия от колаборации и нямам търпение да се впусна в това чутовно пътешествие по всякакви точки в Източна и Централна Европа, за да ги направя. Тези бири вероятно ще бъдат представени преди края на лятото, стига да имаме възможност да тръгнем на път все пак..Някои от бирите вече са правени в сътрудничество със стари приятели, които смятаме да подобрим като рецепти.

Други нови рецепти вече са напълно изпипани и само чакат моментната ситуация да отшуми, за да бъдат пуснати в ход.

Карел, ти се занимаваш с бира още преди да направим Пивотека. Имаш опит и в чуждестранни пазри. Ако разгърнем малко по-широко погледа към националното състояние на пазара за крафт бира, къде да търсим най-големите слабости, следствие на кризата? Кое може да се окаже спасително за сектора?

Смятам, че ни чака дъбока рецесия и това ще даде огромно отражение върху индустрията на крафт производството, много от пивоварите в България вече бяха в нестабилна ситуация, а сега ще става и по-зле. Но, от друга страна, всичко това ни провокира да мислим извън рамката, да подобряваме продуктите си и да търсим нови подходи към спечелване на хората на страната на крафт бирата. Нужно е тази общност в България да бъде по-сплотена, по-спокойна. В бара ни за наливна бира - White Stork Republic, бяхме изключително ентусиазирани да организираме ексклузивно само български пивоварни за отварянето на заведението. Аз лично дълбоко вярвам в идеята за подкрепа на местното производство. Сега остава да немерим точния подход, да се сближим отново с клиентелата си и да израснем по-силни.

Прави ми впечатление още, че излизат все по-добри бири от моите колеги пивовари, така че съм обнадежден. И, хей!.. защо пък не се решите да ми звъннете, ако искате бирата ви да потече от крановете на Republic, не е нужно да се стеснявате! :-) В крайна сметка за това говорим – трябва да се подкрепяме взаимно..

Последно – имаш ли любима бира на друга пивоварна или такава, за която съжаляваш, че ни си направил ти?

Оо! има толкова много ярки и изключителни бири, на които съм попадал. Последната такава, която много ме грабна беше Hop Slayer на FrauGruber – семпла, нектарена и сочна NEIPA, няма какво да й се добави. И аз трябва да правя по-често NEIPA в бъдеще, това е безспорно!

Най-изгодният начин да опитате бирите на Бял Щърк е с нашите промоционални Пивотека кашони. Основните бири на марката са ТУК а серията пилзнери ТУК. Доставяме в цялата страна до офис на Speedy и безплатно за София.

Въпросите зададе Деян Христакиев

Share:

Коментари

Все още няма. Бъди първи!

Напиши ревю