За нoвата Баси Кефа, разговор с производителя

30.05.2020

Разговаряме набързо с Антон Пенчев от Beer Basterds за новата варка на Баси Кефа и новите неща, които да очакваме от тях.

1.    Тони, знам че времето ти е ценно, затова карам директно. Новият Баси Кефа е напълно разпознаваем и все пак някак по-мек, по-пивък, аз лично, не успях да изпия само една... Какво е новото в рецептата?
Баси Кефа е най-разпознаваемата ни бира и ние винаги се стремим да я подобрим. По-значителните промени започнаха с предната варка-„Юбилейката“. При нея за първи път си позволихме да използваме различен вид мая и да повишим значително количеството хмел. При последната варка решихме да рискуваме още повече, решихме да използваме кен, който ни позволява да кенираме бирата дори без центрофуга. Увеличихме и количеството хмел (Mosaic, Citra, Calypso) Смятам,че се получи една изключително свежа и приятна бира. Направо Баси Кефа.


2.    Вече преминавате тевърдо към кен от 0.330. От наша гледна точка той е по-лек, по-компактен, по-красив. Какви са предимствата по отношение на качествата на бирата?

Ние бяхме първата крафт пивоварна в България, която рискува в тази посока. Още в началото на 2019 започнахме с Faster Bastard в кен и след още няколко опита се убедихме, че си струва.
От 2020 започваме да работим само в кен, но не само 0.330. Последният експеримент, който направихме за да покажем разликата е с количество Баси Кефа от последната варка, което сложихме и в бутилка. Идеята е хората да опитат една и съща бира в различни опаковки и сами да преценят разликата. Според нас всички ще мината към кен в близко бъдеще, особено за по-охмелените бири.  Предимствата са огромни и то не само в посока на по-доброто качество.


3.    Кризата се отрази на всички в бранша, но аз знам, че вие смело подготвяте нови бири, би ли разкрил какво да очакваме от вас?

Ние не сме излизали от кризата. Това обаче не ни е спирало да си мечтаем. През 2020 година си бяхме поставили огромни цели, сега макар и с леко забавяне започнахме да ги гоним. В следващите месеци ще зарадваме всички фенове на крафт бирата с интересни предложения, които ще заменят бирите, които сме правили до момента. През изминалата седмица сварихме няколко бири. Повторихме колаборацията с приятелите от Pelta Brewing, като променихме използваните плодове и феновете на Густо Майна, скоро ще я опитат ( и тя ще бъде в кен). Другата интересна бира е една NEIPA с огромно количество хмел (30гр на литър). Досега не сме правили опити с толкова много хмел. Очаквайте още изненади.


4.    Благодаря за това кратко, но много ценно интервю, има ли нещо, което пропуснах, а искаш да споделиш?
Пийте бира, радвайте се на живота и се кефете. Важното е всичко да се прави за удоволствие и с удоволствие.

Новата варка на Баси Кефа може да поръчате от тук, със специална цена за поръчка на 12 броя. Наздраве!

Въпросите зададе Деян Христакиев

 

Коментари

Все още няма. Бъди първи!

Напиши ревю