За нoвата Баси Кефа, разговор с производителя

30.05.2020

Разговаряме набързо с Антон Пенчев от Beer Basterds за новата варка на Баси Кефа и новите неща, които да очакваме от тях.

1.    Тони, знам че времето ти е ценно, затова карам директно. Новият Баси Кефа е напълно разпознаваем и все пак някак по-мек, по-пивък, аз лично, не успях да изпия само една... Какво е новото в рецептата?
Баси Кефа е най-разпознаваемата ни бира и ние винаги се стремим да я подобрим. По-значителните промени започнаха с предната варка-„Юбилейката“. При нея за първи път си позволихме да използваме различен вид мая и да повишим значително количеството хмел. При последната варка решихме да рискуваме още повече, решихме да използваме кен, който ни позволява да кенираме бирата дори без центрофуга. Увеличихме и количеството хмел (Mosaic, Citra, Calypso) Смятам,че се получи една изключително свежа и приятна бира. Направо Баси Кефа.


2.    Вече преминавате тевърдо към кен от 0.330. От наша гледна точка той е по-лек, по-компактен, по-красив. Какви са предимствата по отношение на качествата на бирата?

Ние бяхме първата крафт пивоварна в България, която рискува в тази посока. Още в началото на 2019 започнахме с Faster Bastard в кен и след още няколко опита се убедихме, че си струва.
От 2020 започваме да работим само в кен, но не само 0.330. Последният експеримент, който направихме за да покажем разликата е с количество Баси Кефа от последната варка, което сложихме и в бутилка. Идеята е хората да опитат една и съща бира в различни опаковки и сами да преценят разликата. Според нас всички ще мината към кен в близко бъдеще, особено за по-охмелените бири.  Предимствата са огромни и то не само в посока на по-доброто качество.


3.    Кризата се отрази на всички в бранша, но аз знам, че вие смело подготвяте нови бири, би ли разкрил какво да очакваме от вас?

Ние не сме излизали от кризата. Това обаче не ни е спирало да си мечтаем. През 2020 година си бяхме поставили огромни цели, сега макар и с леко забавяне започнахме да ги гоним. В следващите месеци ще зарадваме всички фенове на крафт бирата с интересни предложения, които ще заменят бирите, които сме правили до момента. През изминалата седмица сварихме няколко бири. Повторихме колаборацията с приятелите от Pelta Brewing, като променихме използваните плодове и феновете на Густо Майна, скоро ще я опитат ( и тя ще бъде в кен). Другата интересна бира е една NEIPA с огромно количество хмел (30гр на литър). Досега не сме правили опити с толкова много хмел. Очаквайте още изненади.


4.    Благодаря за това кратко, но много ценно интервю, има ли нещо, което пропуснах, а искаш да споделиш?
Пийте бира, радвайте се на живота и се кефете. Важното е всичко да се прави за удоволствие и с удоволствие.

Новата варка на Баси Кефа може да поръчате от тук, със специална цена за поръчка на 12 броя. Наздраве!

Въпросите зададе Деян Христакиев

 

Share:

Коментари

Все още няма. Бъди първи!

Напиши ревю