Бутилка срещу кен

25.10.2020

През изминалите няколко години, все по-често наблюдаваме тенденцията вече утвърдени марки крафт пивоварни да преминават към употреба на алуминиеви кенове, вместо стъклени бутилки. Някои производители категорично и необратимо се отказаха да бутилират бирите си, но защо?

Според нас, това течение не е резултат единствено от икономически подбуди, но има и много общо с подобряване на качеството на съхранение на любимата напитка, както и пряка връзка с наболелите теми за опазване на околната среда.

Стъклото – класиката и традиционната бирена опаковка.

В продължение на векове, бирата беше бутилирана в кафяво стъкло, с цел да се предотврати проникване на ултравиолетовите лъчи, които са неминуем враг на качеството й. При продължителното й престояване в бутилката те променят вкуса, аромата и текстурата й. Това е и основната причина крафт производителите да отбягват употребата на зелени или бутилки от по-светло стъкло. Тук трябва да споменем също, че поточните линии за бутилиране, не всеки път са изрядни. Понякога капачките не са добре запечатани и пропускат малки количества въздух в бутилките, а съпрекосновението на течността с кислорода е пагубно за бирата, освен в случай, че произвеждате белгийски или кисел ейл...Дори да оставим всичко казано дотук настрана – идва въпросът с тежестта на стъкления материал. Средно една стъклена бутилка бира тежи между 500 и 600 грама. А въздействието на стъклопроизводството върху околната среда?! Едва 35% от бутилките биват употребени многократно или рециклирани в световен мащаб (данни от 2018г).

Това извежда нов играч на терена – алуминиевия кен.

Икономическият аспект тук е, че кеновете са 20-25% по-евтини, поточните линии за кениране също са по-изгодна инвестиция, но пък кеновете са по-трудни за калибриране. От друга страна  тежат 1000-на част от теглото на стъклото. Основният им коз е осигуряване на качествено съхранение на бирата – алуминият не пропуска и минимално количество светлина, а запечатването на кеновете е значително по-надеждно, в сравнение на това при бутилирането. Остава да добавим и лесното, и ефективно рециклиране на този материал – 75% от кеновете биват рециклирани.

Това са основните мотиви на крафт-пивоварите да засилват употребата на кенове в своето производство – евтини, леки, удобни за транспортиране и природосъобразно по – удачни, и най-вече дружелюбни към произвежданата от тях бира.

Консервативното отношение към кеновете, в полза на стъклените бутилки също беше опровергано чрез проучване през 2016г. Съдържанието на бутилката и кен от една и съща бира не се различава по вкус. Дори публиката с афинитет към стъклото не успява да открие разлика, при сляп тест, между бирите сервирани от бутилка и кен. (повече тук).

Едно правило при консумацията на крафт бира, обаче си остава непроменено – тя винаги се сервира в стъклена чаша, за да разкрие целия си потенциал, качества и за да носи пълна наслада.

от ПИВОТЕКА

Коментари

Все още няма. Бъди първи!

Напиши ревю