Бирaта и рокът

12.06.2020

Разговаряме с главния пивовар на бургаската Metalhead Brewery - Тодор Георгиев. Какви са тънкостите в правенето на крафт бира? Как се измислят рецептите? Какво е общото между тежката музика и добрата бира, ще научите в следващите редове. Всички бири на Metalhead са с -10 % отстъпка за период 13.06. - 21.06 2020 г. поръчай ТУК.

Тодоре, здравей, радвам се да поговорим отново за бира, а не за криза smiley Новата ви бира Lady Lust Milkshake IPA е вече на пазара и се приема доста добре. Разкaжи ни повече за нея, какви малцове и хмелове ползвахтe?
Здравейте! Първо, благодаря за проявения интерес! За Lady Lust... Мога само да се радвам на добрия прием на тази бира. Откъм малцове, няма нищо по-специално, пилзнер за  основен малц, по малко пшеничен малц и овесени ядки, не сме прекалявали и с лактозата, въпреки,че не сме се и стискали с нея smiley. Мисля, че се получи прилично балансирана, ароматна и пивка. Хмеловете са Citra и Mosaic, ароматна порция в края на варенето, и сериозни количества при сухото охмеляване.

Lady Lust е най-новата крафт бира на пивоварната

Нека разкрием на любителите на бирата, каква е технологията за Milkshake IPA и как я интепретирахте?
Няма нищо кой знае колко специално в направата на този стил. Светли сортове малц, пшеничен малц и овесени ядки за повече мекота във вкуса. Много хмел на края на варката. Който разполага с условия за whirlpool, също е много добра опция за охмеляване. Лактозата я добавяме последните 15-20 минути на варенето. Използвахме неутрална откъм ароматен профил мая...И май това е. И хмел с камионите за сухо охмеляване.

Metalhead  е българската пивоварна с най-много стилове и видове бира на пазара в момента. Как постигате това разнообразие? Как избирате стиловете и как набавяте хмеловете?
Ха, ами не съм сигурен дали сме ние с най-много стилове и видове на пазара, но със сигурност се стараем да предлагаме разнообразни бири. Самите ние харесваме почти всички стилове бира. Съответно правим каквото ни харесва. Обсъждаме доста, преди да се захванем с конкретна рецепта. Чатът и телефонните разговори не са най-удобния вид комуникация с оглед на това, че двама от нас живеят в Нидерландия, а двама сме си тук, в България, но успяваме по някакъв начин. Имам предвид, друго е да успееш да тестваш лично дадена бира, а не само да слушаш как е на вкус и аромат, и да я видиш на снимка как изглежда. Хмеловете, както и малцовете, които ползваме, не са българско производство. В България се внасят доста добри суровини за производство на бира, а каквото не успеем да си намерим тук, поръчваме от чужбина.

Какъв е пътят на една рецепта, от домашно пиво ли започваш? Как от една идея сътворяваш завършен продукт?
Да, всяка една рецепта първо минава през домашен вариант. Ако не се получи  от раз, повтарям, потретвам, докато постигна, каквото търся. Идеите са много повече от възможностите ни, но се опитваме да реализираме най-сполучливите. Естествено, трябва да са съобразени и с пазара на крафт бира в България. В последните години има сериозно раздвижване в този сектор, но както и да го погледнем, сме далеч от това, което се случва по света. Но дерзаем, няма отказване!


Какви са плановете за тази година, какви нови бири ни готвите?
Хм, тази година....2020 се оказа гадно копеленце. Отмениха се супер яки бирени фестивали, включително и нашият... Целият този панаир покрай пандемията с COVID-19 прецака много хора, особено в малкия и среден бизнес. Идеята ни за тази година е да подобрим съществуващите рецепти. По една или друга причина, някои от досегашните ни продукти не бяха на 100% каквото искахме, така че засега мислим да надграждаме вече познати бири. А като дойде ред за нова бира, ще се чуе.


В Metalhead  сте уникални в съчетаването на музика и бира. Това личи в имената на бирите, които са закачливи и свързани с конкретни парчета и групи. Ти самият си музикант и пивовар. Как съчетаваш бирата и ритъма?
Love beer, love music! Рокът винаги е вървял ръка за ръка с бирата. Всички в Металхед сме фенове на метъла, а очевидно и на хубавата бира. Няма нищо по-хубаво от това, да си съчетаем любимите неща и в професионален план. Не мога да си представя, да седна на барабаните, без да имам качествена напитка до себе си. Е, не винаги е бира, понякога е чаша хубав концентрат, но без да прекалявам по време на сета, защото пречи на ритъма. Виж, след концерт....В пивоварната и тап-руума ни също непрекъснато звучи яка музика, няма как иначе.

Благодаря, че отдели от ценното си време, какво пропуснах, но би искал да споделиш с читателите на Пивотека?
Обичайте се! Обичайте хубавата бира! Обичайте хубавата музика! Подкрепяйте, според възможностите си, българските производители на крафт бира! Много труд и нерви са похабени, за да достигне продуктът им до вас! Да не говорим за средства. Благодарим ви, Пивотека, за хубавия разговор и за всичко, което правите за родните пивовари!

Всички бири на Metalhead са с -10 % отстъпка за период 13.06. - 21.06 2020 г. поръчай ТУК

Въпросите зададе Деян Христакиев.

 

 

 

Share:

Коментари

Все още няма. Бъди първи!

Напиши ревю