Защо IPA е най-популярният бирен стил?

23.05.2021

Нарастналото търсене на бира за износ към британските колонии - най-вече в Америка и Индия, в средата на 18-ти век води до необходимостта от устойчива на дълги презокеански плавания и трайна в различни атмосферни условия бира. Така се ражда стилът „Индийски светъл ейл“ (India Pale Ale) или накратко IPA - по-охмелена и по-алкохолна разновидност на вече популярния „Светъл ейл“. Високият алкохолен градус служи като консервант, за да оцелее бирата при преминаването чак до Азия ... Появата на занаятчийски пивоварни в САЩ и Великобритания, преди четири десетилетия, също помага IPA да се превърне в един от най-популярните стилове бира в света. Това не е изненада, защото IPA бирите са истински празник за сетивата с аромата, вкуса и горчивината на хмела, които предлагат.

Стилът произлиза от категорията Светъл ейл и се характеризира с по-високи граници и присъствие на алкохол и хмел. Това го прави изключително привлекателен за напредничивия към охмелени бири вкус у любители и пивовари. Всяка уважаваща себе си пивоварна е направила своя опит да произвежда IPA бира.

Английските и американските примери за стила се различават най - вече по използваните сортове хмел. С развитието на експерименталното производство на хмел, този стил се разширява до нови вълнуващи вкусове и вариации в подстилове, което на практика поддържа постоянната тенденция в производството му.

Това вече може да бъде забелязано и в България, където българските малки пивоварни правят своя прочит на легендарния бирен стил. Примери са  Бял Щърк Mars Azzacks! IPA и Take Me Somewhere Twice, Дунав крафт Komar IPA, Metalhead Turbo Lover и Lady Lust, Мелтум Lazy IPA и Г-н Хопс NEIPA, Beer Bastards По Полека  и др.

Ето няколко основни категории на IPA, които може да откриете в нашия специален кашон.

Американски IPA - характеризира се с флорални, плодови, цитрусови, борови или смолисти нотки. Този стил IPA е изцяло свързан с аромата на вложения хмел, вкус и горчивина, макар и понякога да е по-сладък. Това е най-популярната категория и най-продаван стил занаятчийска бира в целия свят. Често наричан IPA от Западното крайбрежие, поради популярността му в Сан Франциско и Сан Диего.

Английски IPA - силен, горчив със земен и цветен характер на хмела, английският IPA се различава от американския си опонент по това, че осигурява баланс между малц и хмел за по-заоблен вкус и е с по-ниска карбонизация. IPA в английски стил се появява от като бира, способна да оцелее при пътуването до и от Индия, земя, твърде топла за варене на бира, без помощта на съвременните технологии. Повишеното съдържание на алкохол и хмел й придават качествата, с които IPA е известeн и до днес.

Ню Инглънд IPA (NEIPA) - В този подстил са подчертани аромата и вкуса на хмела, без да се набляга на горчивината. По-мътната IPA от Нова Англия се дължи на техниките за сухо-охмеляване, осигуряващи разливащ се сочен, тропически аромат. Умелото боравене с техниката за производство, различен избор на дрожди и съставки - добавянето на пшеница и овес към ечемичните малцове, придава примамлива мътност на тази популярна представа за американски IPA. А името й идва от популяризирането на тази бира във Върмонт и околните щати.

Както стилът NEIPA, така и американският IPA допринасят много за развитието в техниките за сухо и двойно сухо - охмеляване. Стремежът е да подобрят вкуса на хмела в бирата, а оттам и преживяването за пиещия ...

Milkshake IPA е подстил на IPA в стил Ню Инглънд. Бирите, наподобяващи млечен шейк се дължат на обема вложени плодове, неферментиращи захари и добавки като ванилия например. Това създава кремообразна, плътна текстура. Основната съставка, която отличава Milkshake IPA отдругите сочни и мътни IPA, е лактозата.

Сешън IPA е друг вид, който се характеризира с ниско съдържание на алкохол, но със силен аромат от вложените сортове хмел, което позволява консумирането на повече бири в поредица.

Двоен/Имперски India Pale Ale. Този подстил е главно от американски произход. Търсенето на повече вкус в IPA е довело до създаването на имперския индийски светъл ейл. Това е по-силната версия на американския IPA, която осигурява още по-хмелен вкус, аромат и горчивина, и разбира се по-голям градус алкохол (обикновено 7-10% в ABV).

Ще отбележим с уважение и съществуването на IPA ‘Brut’, прищявка на пивоварството в Сан Франциско, която доведе до производството на наподобяваща сухо шампанизирано вино бира. Да не пропуснем и новата тенденция е развитието на IPA, а именно троен IPA, който достига до 10+% ABV.

Можете да се насладите на разнообразието от този вълнуващ крафт бирен стил, чрез специалната ни селекция IPA от българските малки пивоварни.

Поръчай ТУК

от ПИВОТЕКА

Share:

Коментари

Все още няма. Бъди първи!

Напиши ревю