#Let’s Talk Craft:Тодор от пивоварна Мелтум

11.11.2020

Разговаряме с Тодор от пивоварна Мелтум, Ловеч. За постоянството в усилията да правиш качествена бира. Какво е настроението в пивоварната при условията на пандемия. Как се развива крафт бирената сцена в страната... Приятно четене.

Здравей Тодоре, в какво настроение ви намирам? Как се справяте в последните дни, които определено са трудни за хората, които правят крафт бира.


Здравей. Добре сме, мислим над нови рецепти и начинания и гледаме да сме позитивно настроени, макар и в тези странни времена. Определено ситуацията е интересна и поставя сериозни предизвикателства пред всеки малък бизнес. Вярвам, че любителите на крафт бира ще продължат да бъдат верни на любимата напитка, а ние ще се постараем да не ги разочароваме.

Въпреки трудностите през 2020 та година, вие пуснахте нови бири и продължихте с подобренията в пивоварната. Според мен качеството на бирите Мелтум, нараства с всяка варка. Разкажи ни какво ново в цеха?


2020 беше доста динамична за нас. Януари подменихме изцяло оборудването в пивоварната. След подмяната наблегнахме на подобряване на рецептите и качеството на бирата и естествено на нови рецепти. Въпреки всички трудности успяхме да поръчаме и пуснем миналия месец още 4 нови ферментатора по 500л. Имахме много други планове, но за съжаление ги оставихме за следващата година.

През зимния сезон ще ни зарадвате ли с нова рецепта за крафт бира? Нещо тъмно може би?


Разбира се, ще приключим годината с една нова тъмна бира. Работното име, както е модерно напоследък ще е дълго: Oak aged Grape Juiced Imperial Stout infused with Peruvian cacao nibs :) А в началото на следващата годината ще пуснем на пазара първата ни бира г-н Хопс Pale ale с изцяло променена рецепта.

Двата индийски ейла Love4 IPA и Lazy IPA са страхотно охмелени бири и бързо станаха сред любимите ми. Разкажи ни как се снабдявате с пресни хмелове има ли трудности в набавянето им?


Снабдяването с хмелове не е лесна работа. Досега работихме с български хмел за г-н Хопс Pale Ale, а за другите бири с производител от Европа. Имахме доста проблеми с доставките, хмеловете идваха с различни партиди от различни производители и съответно това даваше разлика от варка до варка. За наша радост, бяхме потърсени директно от Yakima Chief, които са световен лидер в производството и доставка на хмел, и успяхме да сключим договор с тях. От февруари ще разполагаме с най-пресните и качествени хмелове. След което ще започнем да работим над нови бири.


Много ми е интересно как се развива сцената на крафт бира в родния Ловеч откакто вие сте там, за да развивате вкусовете на местната публика.


За наш късмет отварянето на пивоварната беше изпреварено от откриване на специализиран магазин за бира в града. Заедно с колегите от магазина смятам, че се справихме доста добре с представянето на различен продукт на местната публика. За тази цел и първите ни бири бяха по-плахи, по-слабо охмелени, за да могат хората да ги възприемат.
Година по-късно с радост заявяваме, че хората започнаха да търсят по-силни вкусове и аромати. Стартът на Lazy IPA беше доста успешен в Ловеч.
За съжаление не е тайна, че по-голямата част от продукцията заминава за София, но 2021 обещава да е интересна година. В процес е отваряне на заведение в сърцето на стария квартал на Ловеч, което ще е и tap room на пивоварната.


Благодаря за този кратък виртуален разговор. Има ли нещо , което не споменахме, но искаш да ни споделиш?
Очаквайте интересни новини от нас съвсем скоро, но ще ги запазим засега в тайна. Благодарим на всички, които подкрепят малките независими пивоварни! Пазете се и бъдете здрави!

Въпросите зададе Деян Христакиев

Сега може да опитате всички бири на Мелтум с -5% отстъпка като поръчате кашон с 12 бири от пивоварната ТУК

 

 

Share:

Коментари

Все още няма. Бъди първи!

Напиши ревю