Светлият ейл - основни характеристики на стила

27.06.2020

Светлият ейл е изкушаващ стил харесван както от новаците така и от разбирачите. Привлекателна от пръв поглед, тя е светла бира, независимо от оттенъка, сварена да се харесва на окото. Както повечето стилове и „светлия ейл“ е относителен и многообразен. Американските версии са медено до кехлибарено оцветени, докато британските често са по-тъмно медни. И двете са искрящи и чисти, захлупени от снежно бяла до цвят яйчена черупка, пяна. Удоволствието продължава и в носа където карамел, малц и свежи хмелове струят от чашата. Върху езика избухват вкусове, които обаче са обуздани и срамежливи откъм предизвикателства. Светлите ейлове са игриви и пълни с живот, не много сложни, но никога скучни.

При „пейловете“ се използват повече хмелове спрямо лагерите, но всъщност разчитат на основа от малцова сладост клоняща към бисквити и твърд карамел. Хмеловете са главно за аромат и овкусяване отколкото да придадат остра горчивина (както биха били използвани в индисйките светли ейлове). Езикът открива цитруси, борови иглички или цветя, нетраен леко горчив финал. Искрящ, подхранващ апетита светъл ейл е сред най-разпространените бири за масата, контрастиращ киселинността на домати или оцет, както и подчертаващ прясна риба или полу меки сирена.

Технически светлите ейлове са в диапазона на алкохолен градус между 4.5% - 6%, горчивина от 25 до 50 IBU, като най-подходящата чаша за консумацията им е английският пинт.

Разнообрази от светли ейлове може да поръчате ТУК.

По материали от Тhe beer Bible ISBN 978-0-7611-6811-9

Share:

Коментари

Все още няма. Бъди първи!

Напиши ревю