Пътешествия от канапето

16.01.2021

В епоха на системна изолация и рестрикции, в която се озовахме за необозримо продължителен период, все по - често посягаме към стари спомени, снимки, истории...от пътуванията, които преди бяха едва ли не ежедневие и спонтанно хрумване.

В "нормалните" времена, посещавахме нови или любими места, за да попием културни, исторически, социални, или кулинарни познания, за да обогатим представата за себе си и околните.
Какво обаче ни остава, когато плановете ни се осуетят и всички бленувани дестинации са единствено пинове върху картата? Дори и най-близката точка е само химера?!

Седнали удобно на дивана, браузваме през галерии от снимки (да живее дигиталната фотография и клауда!). Освен, че можем да помечтаем за по-безметежно бъдеще, можем и да се позабавляваме все пак, било то и със свито сърце.
Лично ние осъзнахме, че 80% от кадрите в албумите ни са портрети - на бири :-) Дали, защото ни е професия или просто, защото обичаме бира, но е факт. Не се съмняваме, че вашите бирени снимки също са доста.
Повече от ясно е, че опознавайки кухнята и напитките на дадено географско местоположение си изграждаме основни впечатления за навиците и характера на обитателите му.
Та нали най-социалната напитка, а именно бирата е ключов елемент във всяко едно пътешествие.

Повечето западни страни, където крафта е на голяма почит, издават свои крафт бирени карти, които те отвеждат до малки и независими барове, ресторанти и пивоварни.
В повечето случаи, съдържателите и посетителите им обитават сходен до нашия социален климат. Следвайки указанията на подобна карта, преживяванията са несравними - почти като при трежър хънт.

Та ето какво решихме, че ще е забавно да направим, седейки в канапето - виртуално питешествие до познати крафт дестинации, за да се "срещнем" отново с хората, които харесваме и, които винаги има какво да разкажат.

В крайна сметка, изолацията не винаги носи негативен заряд, защото заради нея намираме време да поговорим с хора, които иначе потъват единствено в спомените ни.

Ето част от разговорите ни с нашите приятели, които поздравиха и вас така: 

Mladen, The Garden Brewery, HR Mladen,

The Garden Brewery (HR):

"Благодаря на българските крафт привърженици за това, че ни подкрепят и харесват нашите бири! Наистина го оценяваме високо."

~~~~~~

Mario, The Garden Brewery, HR Mario,

The Garden Brewery (HR):

"Миналата година донесе и някои позитиви за нас - имахме удоволствието и шанса да работим с приятелите ни от Бял Щърк, да се запознаем лично с българските крафт фенове на участието си в крафт бирения фестивал в White Stork Republic.
Беше невероятно вълнуващо да споделим бира с толкова много ентусиасти. Много се надявам, че тази година ще бъде по-добра, че ще направим нови колаборации и ще пътуваме спокойно, за да ви срещнем по събития и фестивали.
Нямам търпение да дойда в България отново!! Изпращам ви много любов от Хърватия и "živjeli!" ("наздраве" на хърватски)"

~~~~~~

Mate, Feher Nyul, HU Máté,

Fehér Nyúl (White Rabbit) Brewery (HU):

"Бългаската крафт сцена ни впечатли и се развива с бързи темпове. Особено сме признателни на Бял Щърк за приятелството и сътрудничеството, и че ни запозна с нея.
Международното признание е нещо велико за всеки пивовар, но също е важно да бъдеш обичан от крафт ентусиастите в собствената си страна.
Въпреки, че ние унгарците не познаваме толкова отблизо българската крафт култура, аз вярвам, че това много скоро ще се промени, само трябва този covid да се разкара и да можем да чукнем чаши отново.
Вдигам наздравица за вас, тези които подкрепяте крафт бирата дори и в трудните времена!"

~~~~~~

Oproer, NL Bart-Jan и Mark,

Oproer (NL):

"Обичаме да варим силно охмелени бири - особено ИПА, плътни стаутове и диви ейлове. Наздраве от нас!"

*За съжаление годината не започна много благосклонно за двамата - брау-кафето им изгоря до основи в рамките на няколко часа :-(
Марк и Барт-Ян не се отчайват лесно, затова и са се кръстили Oproer (бунт), а ние вярваме, че ще стъпят на крака скоро.
Вижте повече подробности за инициативата по възстановяване на кафето:
https://www.facebook.com/oproerbrouwerij/posts/2462822280693581

~~~~~~

Totenhopfen, LUX   Totenhopfen, LUX Patricia и Sergio,

Totenhopfen (LUX):

"Надяваме се да се видим на живо, възможно най-скоро! Бъдете здрави!"

~~~~~~

Пратиха ни виртуална наздравица, споделиха човешки притеснения и професионални неволи,
но накрая всичкно завърши с глътка оптимизъм. И няма как иначе - той е на дъното на чашата, която вдигнахме в отговор.

от ПИВОТЕКА

Коментари

Все още няма. Бъди първи!

Напиши ревю