Бирената карта на България, познаваме ли я наистина?

Производството на бира в България има своите вековни традиции. Веднага след освобождението, предприемачи (главно чехи, но и българи) започват да варят пиво и да предлагат студената напитка.  През социализма се изграждат големите промишлени заводи, бирата става масово достъпна и влиза трайно във фолклора. Колко вицове и сцени в българското кино осмиват най-голямото предателство за бирения любител – топлата бира.


През последното десетилетие се оформи нова прослойка български производители на пиво, напълно в крак със световните тенденции. Това са смели предприемачи, които влагат сериозни средства, но най-вече усилия и страст, за да има независими български пивоварни. Това, което ги отличава са качествени суровини, интересни вкусове, закачливи и разнообразни етикети.


В последните години бавно, но сигурно се изгражда съвременната българска бирена карта. Често в бързината ги наричаме „крафт бири“ от английската дума за занаят (craft). Наистина сякаш сравнението със занаятчийството е най-вярно. Голяма част от процесите се вършат на ръка, често собственикът е до лактите изцапан с мая защото лично следи и участва в процесите.


Каквото и да знаете за бирата, каквито и клишета да ви повтарят, сега тази напитка се развива пред очите ни и всеки ден има с какво да ни изненада. Създадохме този кашон за любопитните, като избрахме по една бира от повечето малки български пивоварни и ви разказваме накратко тяхната история. Караме по азбучен ред, назадраве!


София. Айляк е бирена марка, която започва от домашно  пивоварство, а днес се прави в една от новите микро пивоварни в столицата. Избрахме техния Светъл ейл,  който се отличава  с много богат и сочен вкус, и мътен цвят, дължащи се на вложените хмелове от ново поколение и технологията на сухо охмеляване.


Горна Баня, София. Блек Пайн е малка независима пивоварна в кв. Горна Баня. Да, всички знаем „водата е основна съставка за добрата бира“, а какво да кажем за горнобанската бира. Боби и Митко стоят за рецептите, а от тях избрахме този светъл ейл с гръцко потекло, който ни връща в лятото.


Бургас. Биър Бастърдс са бургаски агенти, които започнаха с магазин за крафт бира в морския град. Вече правят бири под своя марка главно в чужбина, но и в български мощности. „Баси Кефа“ е тяхното възклицание от чаша добра бира. Интензивен аромат на цитрусови и тропически плодове, а вкусът е запомящ се, усеща се грейпфрут, мандарина, манго. Средно сладък, средно горчив плодов завършек.


София. Бял Щърк бирена компания е сред първите крафт бирени марки от новото време. Днес правят някои от бирите си в България, а други в малки пивоварни в чужбина. По този начин носят най-доброто от традициите на двата свята. Техният пилзнер съдържа букет от малц и овес, хмел Жатец (Saaz) за горчивина и сухо охмеляване.


Варна.
Гларус са сред първите, които инвестираха в по-голямо производство и благодарение на мащаба, намериха златната среда между качество, разнообразие и достъпна цена. Избраната бира се прави само веднъж в годината, а основата е стаут, където са вложени 5 вида малц и 2 вида подправки, които обикновено свързваме с коледната трапеза.


София. Диво Пиво са също сред първопроходците в правенето на съвременна българска бира. Въпреки перипетиите през годините, успяват да запазят производството и да разширяват асортимента. Избрахме първата им рецепта, която изразява тяхното разбиране за балансирана и пивка всекидневна бира.

Русе. Дунав крафт събира трима бирени ентусиасти, които искат родният им Русе да се сдобие с пивоварна. Нямам как да споменем Дунав и да не се сетим за дългогодишния бюлетин за нивото на реката в сантиметри. Сан шанжмон (Sans Changment) е френския израз за „без изменение“, с който поколения българи израснаха, без да си дават сметка за значението му... Времената се менят, бюлетина вече го няма, но пък има бира със същото име.


София. Кохонес е сред най-новите членове на българското крафт общество. Малка, но добре оборудвана пивоварна в центъра на столицата, ни радва с постоянни и сезонни бири. Опитайте тази бирена свежест с малини, хибискус, 2 вида малц, пшеница и овес.


Ловеч. Пивоварна Мелтум започна съвсем скромно, но скоро обновиха цялото си оборудване и подобриха качеството в пъти. Така след първия български космонавт Ловеч създаде и друго чудо на научно-техническия прогрес - малката пивоварна :). Използваният хмел Амрило дава аромат и вкус на портокал, съчетани с неагресивната горчивина. Пиво освежаващо и много приятно за пиене.


Бургас. Пивоварна Метълхед (Metalhead) са властелините на добрата бира и тежката музика, всичко това смесено с морския бриз. Една от най-добре оборудваните пивоварни в страната с голямо разнообразие от бири от всички стилове. Ако бирата беше музика то това е метъл албумът, който слушаме. Син Сити е подчертано зимна бира в стил ейл с канела и карамфил.


София. Пивотека бяхме първите които създадохме сайт за крафт бира онлайн, още преди осем години. Тогава беше лудост и хоби, но растяхме заедно с индустрията. Днес работим с дългогодишни партньори, като зареждаме заведенията и домовете на българите с кехлибарената напитка. Създадохме наша марка, която има чешки корени, вдъхновена е от фолклора и е направена във Варна.


Пловдив. Пелта брюинг обединява бирени ентусиасти, които правят бира вкъщи, обикалят бирените фестивали в Германия и се вдъхновяват за своите рецепти. Предлагаме да опитате първата им бира, която е с добавено манго.


Сливен. Пивоварна Трима и Двама е странна комбинация от думи. В занаятчийското производство обаче странностите са за предпочитане. Изключително забавни етикети и висококачествени бири, направени в града на Стоте войводи и още трима и двама съвременни будители. „Чисто и просто“ е лек и изключително освежаващ блонд ейл. Може да утолява жаждата, както и да действа животоспасяващо, най-вече в неделя сутринта.

За да ви улесним максимално събрахме цялото това разнообразие от бира в един кашон, добавихме отстъпка и направихме доставката безплатна  за цялата страна. Всичко е на един клик разстояние. Поръчай ТУК

 

Коментари

Все още няма. Бъди първи!

Напиши ревю