Модерното българско пивоварство

Производството на бира в България има своите вековни традиции. Веднага след освобождението, предприемачи (главно чехи, но и българи) започват да варят пиво и да предлагат студената напитка. Продажбата на бира тогава е главно частна инициатива на малки производители.  През социализма се изграждат големите промишлени заводи, бирата става масово достъпна и влиза трайно във фолклора. Колко вицове и сцени в българското кино осмиват най-голямото предателство за бирения любител – топлата бира.

Сцена от филма "Оркестър без име"

През 90-те голяма част от бирените фабрики са приватизирани и стават част от  международни концерни. Така само допреди няколко години изборът от бира се свеждаше до един тип пиво - лагер, индустриално произведено или внос от Германия или Чехия. Различна бира трудно се намираше по магазините или заведенията. На практика българското независимо пивоварство не съществуваше или имаше нищожен обем. Същевремнно българинът обича бира, на 10-то място сме по в ЕС по консумация на глава от населението за 2019-та г.
 
Съвсем естествено през последното десетилетие се оформи нова прослойка български производители на бира, напълно в крак със световните тенденции. Това са предприемачи, които влагат сериозни средства, но най-вече усилия и страст, за да има независими български марки. Това, което ги отличава са качествени суровини, разнообразни рецепти и фантазия.

Практика на малките пивоварни е да влагат 100% малц (малцуван ечемик), като не използват добавки от рода на царевица или ориз, които се отразяват на вкуса. Влагат най-разнообразни сортове хмел, като постигат палитра във вкусовете. Използват се също и различни типове бирена мая, с която могат да постигнат както долна така и горна ферментация. Не на последно място пълна свобода в наименованието и опаковането на готовата напитка. Така възникват забавни имена, които предизвикват хумористични асоциации.

Бавно, но сигурно през последните години се изгражда модерното българско пивоварство. Често в бързината ги наричаме „крафт бири“ от английската дума за занаят (craft). Наистина сякаш сравнението със занаятчийството е най-вярно. Не всички имат собствени производствени мощности в страната, но това което ги обединява е, че голяма част от процесите се вършат на ръка, често собственикът е до лактите изцапан с мая защото лично следи и участва в процесите.

Каквото и да знаем за бирата, каквито и клишета да се повтарят, сега любимата напитка се развива пред очите ни и всеки ден има с какво да ни изненада. В България вече има десетки независими производители, които постоянно нарастват и подобряват качеството. Цялото това разнообразие е трудно да се намери на едно място затова решихме да помогнем на повече хора да го опитат. Създадохме кашон, като избрахме по една бира от повечето малки български марки. Всички обединени с единна доставка в цялата страна.  Може да поръчате и да станете част от българското независимо пивоварство. Кашон "български малки пивоварни" е подходящ и за подарък.

 

 

ПОРЪЧАЙ ТУК

 

 

 


 

По-надолу може да научите повече за няколко малки производители, с които работим. Караме по азбучен ред, назадраве!

 


София. Айляк е бирена марка, която започва от домашно  пивоварство, а днес се прави в една от новите микро пивоварни в столицата. Избрахме техния Светъл ейл,  който се отличава  с много богат и сочен вкус, и мътен цвят, дължащи се на вложените хмелове от ново поколение и технологията на сухо охмеляване.


Горна Баня, София. Блек Пайн е малка независима пивоварна в кв. Горна Баня. Да, всички знаем „водата е основна съставка за добрата бира“, а какво да кажем за горнобанската бира. Боби и Митко стоят за рецептите, а от тях избрахме този светъл ейл с гръцко потекло, който ни връща в лятото.


Бургас. Биър Бастърдс са бургаски агенти, които започнаха с магазин за крафт бира в морския град. Вече правят бири под своя марка главно в чужбина, но и в български мощности. „Баси Кефа“ е тяхното възклицание от чаша добра бира. Интензивен аромат на цитрусови и тропически плодове, а вкусът е запомящ се, усеща се грейпфрут, мандарина, манго. Средно сладък, средно горчив плодов завършек.


София. Бял Щърк бирена компания е сред първите крафт бирени марки от новото време. Днес правят някои от бирите си в България, а други в малки пивоварни в чужбина. По този начин носят най-доброто от традициите на двата свята.


Варна.
Гларус са сред първите, които инвестираха в по-голямо производство и благодарение на мащаба, намериха златната среда между качество, разнообразие и достъпна цена.


София. Диво Пиво са също сред първопроходците в правенето на съвременна българска бира. Въпреки перипетиите през годините, успяват да запазят производството и да разширяват асортимента. Избрахме първата им рецепта, която изразява тяхното разбиране за балансирана и пивка всекидневна бира.

Русе. Дунав крафт събира трима бирени ентусиасти, които искат родният им Русе да се сдобие с пивоварна. Нямам как да споменем Дунав и да не се сетим за дългогодишния бюлетин за нивото на реката в сантиметри. Сан шанжмон (Sans Changment) е френския израз за „без изменение“, с който поколения българи израснаха, без да си дават сметка за значението му... Времената се менят, бюлетина вече го няма, но пък има бира със същото име.


София. Кохонес е сред най-новите членове на българското крафт общество. Малка, но добре оборудвана пивоварна в центъра на столицата, ни радва с постоянни и сезонни бири.


Ловеч. Пивоварна Мелтум започна съвсем скромно, но скоро обновиха цялото си оборудване и подобриха качеството в пъти. Така след първия български космонавт Ловеч създаде и друго чудо на научно-техническия прогрес - малката пивоварна :).


Бургас. Пивоварна Метълхед (Metalhead) са властелините на добрата бира и тежката музика, всичко това смесено с морския бриз. Една от най-добре оборудваните пивоварни в страната с голямо разнообразие от бири от всички стилове. Ако бирата беше музика то това е метъл албумът, който слушаме.


София. Пивотека бяхме първите които създадохме сайт за крафт бира онлайн, още преди осем години. Тогава беше лудост и хоби, но растяхме заедно с индустрията. Днес работим с дългогодишни партньори, като зареждаме заведенията и домовете на българите с кехлибарената напитка. Създадохме наша марка, която има чешки корени, вдъхновена е от фолклора и е направена във Варна.

 


Сливен. Пивоварна Трима и Двама е странна комбинация от думи. В занаятчийското производство обаче странностите са за предпочитане. Изключително забавни етикети и висококачествени бири, направени в града на Стоте войводи и още трима и двама съвременни будители. „Чисто и просто“ е лек и изключително освежаващ блонд ейл. Може да утолява жаждата, както и да действа животоспасяващо, най-вече в неделя сутринта.

За да ви улесним максимално събрахме цялото това разнообразие от бира в един кашон, добавихме отстъпка и направихме доставката безплатна  за цялата страна. Всичко е на един клик разстояние. Поръчай ТУК

 

Share:

Коментари

Приятно съм изненадан от качеството на българската крафт бира. Не само не отстъпва на чуждата ами има и варки които са и по-добри. Като любител на Пей Ейл мога да кажа че, слаб български пейл няма(говоря само за крафт бира и микро пивоварни, не фабричните подобия на бира). Пропуснали сте някой по-малки пивоварни, но вярвам че е просто защото са по-новички. Поздрави от пивоварския град Плевен :)
Напиши ревю