#Let's Talk Craft Sessions: с Freek от Brouwerij Frontaal, Бреда

27.07.2020

Продължаваме да ви срещаме директно с хората от пивоварните. Днес пубикувме разговорът ни с Freek от Frontaal. Ето какво сподели той за правенето на крафт бира и пазарът в Нидерландия и Европа. Всички бири на пивоварната достъпни в България, може да видите ТУК

Как започна всичко за теб с Frontaal?

През 2014 започнах да работя в първия отворил врати брю-пъб в Айндховен, където се сервираше хубава и прясна крафт бира. Успоредно с бирите, които се варяха на място, барът предлагаше и доста от другите холандски крафт бира брандове. Разбира се, имахме и много от европейските, и американски бири. Там също така, се запознах с много пивовари.

Между задълженията ми в бара и посещаването на многото бирени фестивали в Нидерландия, постепенно започнах да продавам бирата ни по местните локали – в и около Айндховен. Неусетно това ми занятие, започна да окупира цялото ми време – пътувах навсякъде по страната, по-късно и из цяла Европа.

През декември миналата година, започнах работа във Frontaal, Бреда като техен експорт-мениджър. Разпознах тази позиция като свое ново предизвикателство и приключение още през Август, когато откриха новата си пивоварна.

      

Нидерландия е страната с най-голям брой крафт пивоварни за площта си в Европа, има ли място под слънцето за всички ви?

Ние действително сме малка по територия държава, с огромен брой крафт производители. Мисля, че наброяват над 700 и продължават да се множат. Но не всички от тях имат свои физически производствени мощности. Голяма част са така наречените – джипси пивоварни. Така, че все още има място за всички, погледнато по този начин, хаха :)

Каква философия се крие зад вашия метод на правене на крафт? Следвате ли определени течения или предпочитате да сте новатори?

Приготвяме толкова много различни бири и стилове във Frontaal. Основната ни гама бири са по-класически и традиционни като блонд, уитбира, IPA и барлиуайн. Но дори и тях правим със свой почерк.

Паралелно с тези, варим и много Ню Инглънд IPA, имперски, сезонни и мътни бири. За тях винаги търсим комбинации от пресни и интересни хмелове.

Имаме и силно застъпено производство на отлежали бири. Към този момент, над 100 бъчви с различни стилове бира отлежават в халето ни. Аз лично съм огромен фен на този вид бири.

Всичко, което варим при нас – от киселите бири до имперските стаутове, винаги се стремим да обогатяваме и подобряваме на вкус, аромат и цвят.

Коя сред вашите бири те кара да се чувстваш изключително горд? Това задължително ли е вашият бест-селър?

Определено Juice Punch – нашата Ню Инглънд IPA ми е слабост и фаворит! На практика рецептата при нея е винаги същата, с изключение на влаганите допълнителни сортове хмел. Например, Citra винаги присъства, но при различните варки го комбинираме с друг сорт хмел. Започнахме с тази рецепта преди години, днес вече сме на варка 12 от нея. Съвсем скоро ще представим компилацията: Juice Punch Greatest Hits. А три от всички партиди на бирата, са наистина открояващи се.

И да – продава се като топъл хляб!!

Усеща ли се конкурентност в крафт сектора или сте по – скоро приятели и общност?

При наличието на толкова голям и нарастващ брой пивоварни у нас е нормално да има конкуренция. Но не говорим за война между тях..поне все още не. Намирам го по-скоро като здравословно съревнование. Държи те нащрек и концентриран! Като цяло, цари страхотно приятелство между пивоварните и не мисля, че който и да е пивовар ще възрази, че е така.
Битката и съперничеството се водят по-скоро на фронта на дистрибуторите.

Кое беше най-тежкото последстствие от изолацията, кои ваши планове не видяха светлина? Изобщо, би ли открил нещо положително в цялата ситуация?

Изолацията определено доведе до сериозен крах на цялата крафт бирена сцена. Всички фестивали и събития се сгромолясаха. Всички барове затвориха врати, никой вече не купуваше кегове. Плановете за колаборации пропаднаха. Износът моментално секна.

Що се отнася до позитивната й страна – онлайн продажбите ни скочиха до небесата. Това се случи с повечето специализирани крафт магазини и онлайн такива. Те почти утроиха продажбите си. Креативността сред пивоварните беше впечатляваща. Възхитен съм от новите идеите и тактики, които пивоварите възприеха. Различните и несигурни времена, извикват нови подходи.

И също – социалната изолация уби ли обмена на опит, знание, идеи между пивоварите?

Считам, че срещите помежду ни, очи в очи винаги са по-плодородни, но когато няма такава възможност, не значи че всичко трябва да замре. Точно в ситуации като тази, е момента за всеки пивовар да блесне и изяви своите най-добри качества.

Как ти изглежда развитието на пазара за крафт бира, след като изолацията отмине?

Всичко ще се промени. COVID-19 ще бележи трайно пазара на крафт бира. Може би, няма да успеем да нормализираме ход поне до идното лято. И то при условие, че няма нова вълна на епидемията.

Нидерландия е домакин на стотици фестивали както спомена – как изглежда тяхното бъдеще за този сезон?

Няма да има такъв – нито един фестивал или мащабно събитие няма да се случи до следващата година.

Годината не започна както всеки от нас планираше за себе си. Виждаш ли варианти и време да наваксате с проектите?

Да, определено! Много нови бири са на хоризонта. Да наваксаме със самото производство обаче, ще е навъзможно. Няма как да сварим повече литри от тези, които капацитета ни позволява – ще са нужни още ферментори...

Варите ли по ли нови технологии, има ли хмелове с които ще експериментирате?

Винаги се стремим да подобряваме качеството и да търсим нови технологии. И разбира се, хмеловете са ни любими, особено когато са редки и нови.

Коя бира от друга пивоварна ти е направила силно впечатление наскоро?

Обичам различни стилове бира. Винаги пробвам тези на другите пивоварни. Не мога да се спра на някоя конкретна бира, има толкова много и все добри :)

Има ли нещо, което не те попитах, а би желал да споделиш?

Нещата постепенно започнаха да се подобряват, в сравнение с няколкото изминали месеца. Вече гледам позитивно на бъдещето – продажбите в Нидерландия се балансираха. Износът също застъпи обратно на сцената (с изключение на предвидените и провалилите се събития). Нямам търпение да видя, че целият този кошмар е вече зад гърба ни! Искам да се наслаждавам пиейки крафт бира, отново сред компания. Наздраве!

Freek Willems

Всички бири на пивоварната достъпни в България, може да поръчате от ТУК

Въпросите зададе Деян Христакиев

Share:

Коментари

Все още няма. Бъди първи!

Напиши ревю