Готварски рецепти с бира #2

20.12.2020

Нов епизод - Бъдни вечер.

В навечерието на най-големия християнски и уютен празник през годината, сме свикнали да ни е домашно, да има само постно и сме притеснени, че ще премрем от глад след три вида сарми и пълнени чушки, боб със зеле, кьопоолу, леща, нахут, питка и всички ферментирали във вид на туршия зеленчуци.

Ние традицията, не желаем и не дръзваме да променяме, но нека ви дадем някоя идея как може да внесете леко разнообразие насред любимите манджи.

Коледа трае три дни, защо да не започнем още от закуската?!

...

Пияна баница със спанак
 

Оставяме измития и нарязан спанак (1кг) да се отцеди. Нарязваме на кубчета лук, домат (може и сушени), чесън и ги запържваме в зехтин. Към тях добавяме подсушения спанак и подправки (сол, чубрица, червен пипер, черен пипер) и задушаваме. Приготвените кори (400-500гр готови) две по две  наръсваме със сместа - или на листове, или ги завиваме на руло. Оставяме малко от сместа за заливка и накрая добавяме 100 мл лагер бира. Печем постната баница в предварително загрята на 240 С фурна.

Най-добре не поднасяйте с бира. Отворете един компот! ;-) Но пък защо не - слабо алкохолна бира: лагер, вайс, хелес..
...

Гъби с картофи и бира

Почистените и нарязани гъби (250г) се запържват в зехтин. Картофите (1кг) се режат на шайби или ленти, и се разстилат в тавичка за печене, а отгоре се изсипват запържените гъбки. Композицията се залива със 150г светла бира, добавя се още малко вода, поръсва се сол, чубрица, черен пипер, листа градински чай и струйка мазнина и се пече в загрята до 200 С фурна.

На това благоуханно, семпло предястие подхожда: Ню Инглънд IPA (NEIPA) или кисел ейл

...

Ориз в азиатски стил с бира
 

Трябва ни 1 морков, нарязан на ленти; наситнени лук и чесън; накълцани гъбки (100г) и обезкостени маслини (20-30г). Измития ориз (1 ч.ч.) се сварява, както обикновено 1:2 в подсолена вода. В тиган запържваме последователно зеленчуците, най-последно са гъбите и маслините. Наливаме им 50 мл светла бира и 2 с.л. соев сос. Добавяме сол, пипер, къри, шафран и оставяме да къкри, докато течността изври. Накрая смесваме ориза със зеленчуците и сервираме с хладна бира от типа светъл ейл или охмелен IPA.
...
 
Има не една рецепта постни сладки. Нашата е за пияни такива.
 
  
 
Брашното се замесва с бакпулвер, ванилия, олио и бира (от светла до тъмна, без значение). От приготвеното и разточено тесто се навиват малки ролки (може да се овалят и топчета) като в средата се поставя по едно парченце локум (може също и орех). Сладките се пекат в умерена фурна до порозовяване. По желание може да се залеят със захарен сироп. Накрая се овалват или в пудра захар, или в кокосови стърготини.

Нищо, че е десерт - комбинира се идеално с бира от стила стаут или имперски стаут.
 
Пожелаваме добър апетит и наздраве!
Весела Коледа!
от ПИВОТЕКА

 

Share:

Коментари

Все още няма. Бъди първи!

Напиши ревю