#Let’s Talk Craft: Марк от Oproer, Нидерландия

16.07.2020

Продължаваме серията #Let’s Talk Craft, където се стремим да доближим максимално приятелите на крафт бирата до  създателите. В този епизод потърсихме Марк Струкер - един от двамата основатели на Oproer в Утрехт, за да даде прочит на минало, настояще и бъдеще на крафт сцена в родната си Нидерландия, а там те не се шегуват, когато става дума за бира.

Как започна всичко? Как се увлякохте по правенето на крафт?

Както повечето пивовари и ние започнахме като любители и консуматори на крафт бира. Вдъхновихме се от американската бирена култура и започнахме да варим пиво първо вкъщи и не след дълго всеки от нас се реши да отвори собствена пивоварна. В даден момент обаче прозряхме, че е най-правилно да обединим усилията си, за да можем да растем и развиваме в желаната от нас посока. Това беше и времето, когато отворихме брю-пъб заедно в красивия Утрехт. Локацията, която ни попадна вече имаше лиценз за приготвяне и сервиране на храна. Вместо да създадем поредния гастро-пъб обаче, ние направихме веган ресторант и това взе, че се оказа небивал успех. Пивоварната и ресторантът станаха изключително популярни за отрицателно време и това ни даде възможност да продължим да се разрастваме. Производствените мощности не успяваха да смогнат на търсенето и се наложи да открием допълнителен производствен цех, извън пределите на брю-пъба ни.

Нидерландия е страната с най-многобройните крафт пивоварни на м2, има ли място под слънцето за всички ви?

Определено бройката пивоварни у нас не е за подценяване. За щастие, ние сме страната и с немалко любители на крафт пивото на м2. Докато малцината индустриални биро-производители на лагер, си развиват комерсиалния сектор, то повечето малки занаятчийски пивоварни са фокусирани единствено върху правенето на наистина добри бири. Това обуславя изключително позитивната нагласа и добрите връзки и взаимоотношения между крафт пивоварите. Ето например – само в Утрехт, има поне 6 доста изявени пивоварни, но вместо да се съревноваваме за лидерската позиция, ние решихме да сплотим усилия и обменим идеи, познания и опит, правейки колаборации и организирайки събития заедно.

Каква философия се крие зад вашия начин на правене на крафт? Следвате ли определени модерни течения или предпочитате да сте новатори?

Нагласата ни е да следваме собствената си посока и течение, а не да робуваме на модата. Просто искаме да варим дяволски добри бири. Обичаме силните, наситени вкусове, много хмел и експериментите с плодове и дрожди, както и отлежаването в бурета. В това ни е силата.

Коя сред вашите бири те кара да се чувстваш изключително горд? Дали това винаги е най-добре реализиралата се бира? Има ли такава, която по някаква причина не е намерила добра сцена, а не си очаквал да стане така?

Мисля, че по-скоро се гореедм с всяка наша бира. Нямаме практика да извеждаме нищо на пазара, докато не се убедим, че е наистина добро. Но разбира се, добре е да получаваш положителни отзиви и да печелиш популярност. Нашата 24/7 индийски сезонен ейл ни спечели не малко награди, например. А Крийк 2019 ни донесе злтаен медал в категорията за иновация в последното издание на Dutch Beer Challenge. Подобни неща те карат да се чувстваш повече от само бира.

Усеща ли се конкурентност в крафт сектора или сте по – скоро приятели и общност?

Най-вече атмосфера на приятелство и уважение. Просто живеем в изключително вълнуващ етап от историята на крафт-производството и има толкова много за учене. Така, че срещайки колеги, които са точно толкова развълнувани и надъхани като нас е само бонус в нашия бранш.

Кой беше прекият резултат и най-уязвимия аспект от изолацията, кои ваши планове не видяха светлина? Изобщо, би ли открил нещо положително в цялата ситуация? И също – социалната изолация уби ли обмена на опит, знание, идеи между пивоварите?

За нас лятото е много важен период, през който работим изключително усилено. Имаме градина в нашия брю-пъб, която е любимо място на почитателите на крафта, през летния сезон. Освен това, лятото си е особено натоварен сезон като цяло – случват се стотици фестивали за крафт бира. По такива събития, ние не присъстваме единствено, за да срещнем настоящи или потенциални клиенти, но и да се видим с останалите пивовари. Затова и нетърпеливо чакаме да се съберем, да споделим смях, питие с любителите на крафт бирата, когато всичко това отшуми.

Как ти изглежда развитието на пазара за крафт, след като изолацията отмине?

Надявам се всичко да се върне отново в ритъм, или дори да засили ход както беше преди няколко години. Но предполагам, че има само един начин да разберем - времето ще си го покаже.

Нидерландия е домакин на стотици фестивали както спомена – как изглежда тяхното бъдеще за този сезон?

Въпреки, че много от тях баха отменени, някои събития все пак намериха прозорлив начин да се случат. В Утрехт например, направихме тур на наливните бири с останалите пивоварни. Това беше комбинация от норамлен автобусен тур и бирен фестивал. Вместо да събираме всички пивоварни на едно място, ние изпратихме любителите на крафта при тях, по техните локации с автобус. Смятам, че това е страхотен пример за необходимостта от креативност в периоди като настоящия. И дори това да не беше пълнокръвен бирен фест, донесе задоволитен успех и много ни окуражи.

Годината не започна както всеки от нас планираше за себе си. Виждаш ли варианти и време да наваксате с проектите – варите ли по ли нови рецепти, имате ли нови технологии или хмелове с които ще експериментирате?

Новостите и въображението са есенциални за нас, така че продължаваме да правим, това което умеем най-добре и то е варенето на бира. Съвсем наскоро представихме близначка на нашата безглутенова Refuse/Resist, двоен IPA - Against The Grain. А не след дълго, след отлежаване най-новият ни проект ще излезе от от буретата и ще влезе в бутилки. Тази бира ще се казва Hang The Bishop Тя е меланж от бири, отлежавали в три вида бъчви от бордо, и една от ром. Така, че няма да излъжем, ако кажем, че не сме стояли със скръстени ръце през локдауна.

Коя бира от друга пивоварна ти е направила силно впечатление наскоро?

Нещо, което значително ми се открои в наблюдението тази година, беше огромната популярност, която безалкохолната бира придобива. Сещам се за няколко страхотни безалкохолни бири като Playground IPA на VandeStreek и Energibajer на Mikkeller.

Всички достъпни в България бири на Oproer може да поръчате ТУК

Mark Strooker
 
Въпросите зададе Деян Христакиев
Share:

Коментари

Все още няма. Бъди първи!

Напиши ревю