Море от бира и вълни от емоции на 2nd Plenary Council of Independent Breweries

01.10.2020

Събитието, за което казахме, че ще бъде уникално по рода си и единственото от този вид тази година, наистина премина при невероятен успех, предвид нестабилното време и опасността от силни ветрове и бури. Феновете на крафт пивото бяха нетърпеливи да са сред първите отпили от ексклузивните за България бири.

     

Тази година участваха 5 български и 12 чуждестранни пивоварни, като 7 от тях и техните бири присъстваха за пръв път на българската крафт-сцена. На място се случиха и немалко бирени премиери.
 
 
Най-голям успех пожънаха, разбира се, хедлайнърите на фестивала – Totenhopfen от Люксембург, които сърцато обясняваха на всеки попитал за тайната на невероятните им бири. Топлината, с която двама зад бранда – Серджио и Патрисия, посрещнаха инициативата, отделиха време на фенове, организатори, посетители, ги направи любимци на публиката. Да не споменаваме, че успяхме да пресушим и двата им 30-литрови кега.
 
 
Другите главни действащи лица, заради които крафт-феновете преодоляха предизвикателствата на природата, бяха Peninsula от Мадрид, представена от пивовара Артуро и вече създалата си име на всеобщата любимка – The Garden Brewery от Загреб, чийто представители – Марио и Младен бяха сред най-въодушевените участници на феста.
 

Бирите на Dry&Bitter от Дания, заеха челно място в пространството на феста и топ позиции в рейтингите.

Пивоварите от Румъния – Hop Hooligans, Noah, Bereta бяха толкова надъхани и готови да севрвират своите бири, още преди отварянето на вратите. Момчетата бързо сплотиха сили и намериха допирни точки с българските избранници, в лицето на Pelta, Meltum, Kazan Artizan. Те пък бяха подготвили невероятно свежи и пресни бири, специално за фестивала.

Точно там и тогава се състоя и премиерата на чисто нова за България марка – Sudaka. Нейният създател Алекс от Парагвай, събра тълпа от любопитни да опитат от доматения му ейл и този с мента и лимон.

За пръв път от крановете потече и новата съвместна бира на Бял Щърк и Nevel – Timeless, див ейл, с български лимец, отлежавал във френски бъчви в продължение на 25 месеца, който много бързо спечели вкуса на познавачите. Останалите най-нови бири и дошли специално за събитието бири на Nevel – Gloed и Purpur също се приеха страхотно и как иначе – това са едни от най-фините в своя стил бири.

Някои от поканените пивовари не успяха да присъстват лично, поради карантината обявена в държавите им. Това, за съжаление отне удоволствието да се срещнем с унгарските Horizont (наскоро тяхната, съвместна с Бял Щърк, бира Take me Somewhere Twice беше представена в България); специалистите по имперски стаутове Feher Nyul (другата нова и дългоочаквана бира с Бял Щърк – White Stout) и Dealbreaker, чийто създатели са лицата зад невероятния унгарски бирен фест Budapest Beer Week. Техните бири бяха поставени на крановете в самия тап-руум и се обслужваха от екипа на бара, а те знаеха много добре какво наливат в чашите ни.

      

Ние от Пивотека прекарахме страхотно – срещнахме приятели, колеги, запознахме се лично с виновниците за страхотните бири, които влязоха в склада ни и вече могат да стигнат до онези от вас, които не успяха да ги тестват на място.

Обещаваме си да повторим догодина!

Можете да направите своята селекция бири от 2nd PCIB от нашия онлайн магазин и не забравяйте да ги оцените в Untappd, за да видите поста си в реално време на сайта ни.

от ПИВОТЕКА

снимки: Иван Донков - Куфи

Share:

Коментари

Все още няма. Бъди първи!

Напиши ревю