Пиене по време на пандемия?

28.04.2020

Поглеждайки назад, все още не можем да осмислим как и колко се е променил светът от момента на нахлуването му в ерата на COVID-19!

Дори в най-мрачните си мисли, не бихме могли да допуснем, че социалните ни взаимоотношения ще са попарени и обречени на застой от вирус, който се промъква тихомълком в телата ни. Същевременно, оставаме слисани от упоритостта на човечеството да запази своя облик и да съхрани правото си на социално общуване, възползвайки се от силата на технологиите.

Он лайн дружинки за дистанционни дегустации на напитки в социалните мрежи, партита за пийване „заедно“ в Zoom, Skype-аперитиви...се организират вечерно време все по-често и все по-мащабно навсякъде по Земното кълбо, насищайки дигиталната комуникация с насмешливото – „Пробвахте ли новата Карантина вече?“

Добре де, Световната Здравна Организация излезе с препоръки за минимализиране на консумацията на алкохол по време на пандемия, но всички си имаме нужда и право на отдушник, за да потиснем стреса, нали? Така че, консумираме, но умерено!

Бидейки единствено скромни дистрибутори на крафт пиво, не и медицински изследователи, решихме да поразровим из интернет за любопитни проучвания относно способността на бирата да пребори върлуващия вирус.

Оказва се, че маслата в хмела са добър потушител на вируси. Това сочат изследванията поместени по-долу.

Xanthohumol (XN) флавоноид, който се съдържа естествено в цвета на женското растение хмел е с доказани антивирусни свойства, а фенолните киселини в хмела са с мощна антиоксидантна активност. Идва ни да си отворим бутилка Ню Инглънд IPA, докато пишем това (пък и знаем, че някои NEIPA съдържат до 25гр хмел за литър, така че помислете пак за хмеловото масло).

Също така научихме, че някаква странна бактерия, наречена Prevotella се прокрадва заедно с вируса COVID-19, загнездва се в чревния тракт и е се счита за виновника, който му помага да се свърже с белодробните клетки и да причини пневмония (вж.данните долу). И тук отново, бирата може да протегне ръка за помощ. За да се отстрани бактерията Prevotella от организма, обикновено се прилага антибиотично лечение. В много случаи то е съпроводено с предписание за прием и на пробиотици. Добър подход за подпомагане здравето на чревната флора е консумирането на кисело мляко, пробиотици като цяло, а хрумвало ли ви е, че вместо това бихте могли да пийнете някоя и друга кисела бира? Да, точно така – киселите бири изобилстват от пробиотични бактерии (дружелюбни и работливи) като например Lactobacillus, Pediococcus и Brettanomyces, същите, които придават специфичния им вкус. Така че грижейки се в аванс за стомашната флора е от голяма помощ и превенция.

Дори като оставим настрана магнезия, селена, калия, фосфора, биотина и целия витамин В комплекс с които крафт бирата може да се похвали като цяло, пробиотиците и антиоксидантите, съдържащи се в охмелените и киселите бири, наистина могат да свършат чудеса (но не прекалявайте все пак!).

Изводът е, че буквално трябва да вдигаме „Наздравица“ възможно по-често!

И отново, не приемайте думите ни като експертни по темата. Слагаме ви тук препратки, от които може да се информирате допълнително и сами.
 

Бъдете здрави, Останете у дома, и не си инжектирайте белина!

 

Източник:

https://www.researchgate.net/publication/339008515_The_2019_Wuhan_outbreak_is_caused_by_the_bacteria_Prevotella_which_is_aided_by_the_coronavirus_possibly_to_adhere_to_epithelial_cells_-_Prevotella_is_present_in_huge_amounts_in_patients_from_both_Chin

https://www.researchgate.net/publication/8963099_Antiviral_activity_of_hop_constituents_against_a_series_of_DNA_and_RNA_viruses

Коментари

Все още няма. Бъди първи!

Напиши ревю